Glasnevin cementery

Det kanske inte hör till vanligheterna att man väljer att åka till en kyrkogård för lite sightseeing men det gjorde vi i lördags (16/11). Glasnevin är en gammal katolsk kyrkogård som fortfarande används idag. Vi började i den gamla delen och gick igenom hela för att tillslut hamna bland de nyaste gravarna. 
 
Det är sådan stor skillnad mellan de katolska kyrkogårdarna och de protestantiska. Trodde inte det var så stor skillad innan jag åkte dit men det är det. Tänkte skriva några av de skillnader jag såg i punktform.
- Gravarna ligger jättenära varandra och det finns i stort sett ingen gräsmatta alls utan marken består nästan enbart av gravar. Man fick hålla sig på gångarna.
- Många gravar hade små helgonstatyer, blommor, ljus, radband och stenskyltar med inristningar på bla. i form av böcker och hjärtan. På barngravar fanns det även leksaker, ballonger och vindsnurror. Såg även gravar med halloweenpynt. De var med andra ord ganska fulla med saker.
- Gravkammare
- Bilder på de personer som låg begravda i graven satt på många gravstenar som var från ca.70-talet och frammåt.
- Så extremt mycket barngravar!
- För att spara plats hade man gjort "massgravar" för barn.
- Oorganiserat och inte särskilt välskött
- Minnestavlor (typ som våran minneslund fast detta var stora väggar med plattor där namn osv var inristat på)
 
Gravar från mitten av 1800-talet 
 
 
Delen av kyrkogården som såg värst ut vs den delen av kyrkogården som såg lite bättre ut
 
 
 
Pyntad grav
 
 
"Massgravarna" för barn, ca. 25st i varje och alla var födda i år
 
//Anna

Postat av: Andrea som au pair i Irland

Åh, det är så hemskt att se barngravar. Jobbade på en kyrkogård i Sverige några sommar och det är lika jobbigt varje gång att se gravar för personer som knappt fick en chans att leva.

Och det där med knappen som man trycker på när man ska gå över gatan: det måste jag kolla in! Hade ingen aning om det, men roligt ju!

2013-11-21 @ 14:18:53
URL: http://andreagunnarsson.blogspot.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: