Små ögonblick från varje stund - del 3

Här kommer den tredje delen med fyra bilder från några av mina resor och utflycker.
 
Connemara
 
Cork
 
Daly´s bridge (Shakey bridge) - Cork
 
Blarney castle
 
//Anna

Att det ska vara så svårt

Har tänkt att provpacka i säkert 3 veckor nu men det blir inte av. Jag förstår inte att det kan vara så svårt att bara slänga ner alla grejer i väskan. Men just nu är den varma sängen så himla svår att ta sig ur. Förra helgen fick jag till och med Maddes våg (en sådan där jättesmidig som man hänger sakerna i) men har fortfarande inte packat. Det enda jag lyckats med är att väga mina väskor och julklapparna för att få en hum om det i alla fall. 
 
Jag vet inte om jag nämde för någon vecka sen att jag hade köpt pepparkaksdag på IKEA. Men idag var det i alla fall dags att göra lite pepparkakor med barnen. Till skillnad från svenska barn som har ätit upp degen innan man hunnit ta fram formarna så åt varken Millie eller Isaac någonting. Dock försvann pepparkakorna väldigt snabbt efter att de var klara. Jag tror dock pappan hjälpte till och åt upp hälften. Det var väldigt kul att de tyckte så mycket om dem. Själv har jag inte gjort pepparkakor sen jag var typ tio så hade ingen aning om hur de skulle se ut eller vara när man tog ut dem ur ugnen. Har några få bilder på kameran men tyvärr var det så dåligt ljus så lyckades bara få en okej bild.
 
 
//Anna

Hungergames och Julklappar

Hade en sådan mysig helg i helgen. Det är njuta av staden och allt folk som gäller just nu de sista helgerna för mig. Sen kommer man komma hem till ett tomt Öland där det knappt finns några människor alls. Jag älskar livet inne i centrum. Se folk som är påväg, folk som umgås, folk som reser och folk som bara njuter. Jag blir så glad av att ha allt det runt mig hela tiden.
 
På fredagskvällen åt jag ute med Madde och hamnade på en amerikansk restaurang/kedja. När jag kom hem luktade alla mina kläder frityr.. alltid doftar man något när man kommer hem. På lördagen gick jag, Madde, Line och Linnea runt och kollade i affärer men sen hamnade vi på ett Costa jag aldrig varit på förut. Det var hur mysigt som helst där inne så dit går jag gärna igen. Satt där i typ 2 timmar och sen gick jag och Linnea och åt Burritos (igen) och sen bio. Självklart var det Hungergames som blev kvällens film och den var så bra. Så fort jag kommer hem måste jag läsa igenom alla böcker igen.
 
På söndagen blev det julklappsshopping och gud vad duktiga vi var. Köpte nästan alla julklappar och nu har jag bara en kvar att komma på. Blev även lite andra måste ha saker så kan kryssa av det på måste köpa listan också. Så himla skönt att ha allting klart. Man märker att det vankas julshopping för det är så fruktansvärt mycket folk på gatorna. Men det lär bara bli fler och fler ju närmre jul vi kommer.
 
 
//Anna

Vart är Linnea påväg?

Jag vet inte hur många bilder jag har av Linneas rygg. Så istället för att bara låta dem ligga på min hårddisk så tänkte jag visa några för er. Eftersom jag faktiskt tycker många av dem är väldigt härliga och onödiga att slösa bort.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
//Anna

Små ögonblick från varje stund - del 2

Här kommer nästa del med fyra bilder från några av mina resor och utflycker.
 
Galway
 
Inis Mór
 
Inis Mór
 
Connemara
 
//Anna

Vaknar i en frysbox

DET ÄR SÅ JÄVLA KALLT!!!
Och så har jag det sagt också. Igår satt jag barnvakt hela kvällen och var därför inte uppe i mitt rum alls förens jag skulle sova. Men när jag klev in i rummet så möttes jag utav en köldvägg. Det var så sjukt kallt där inne så det blev sent i sängs igår. Satt uppe och väntade på att mitt elelement skulle värma upp rummet en aning så att jag i alla fall skulle kunna somna. 
 
Men imorse vaknade jag i en frysbox igen. Vakna upp och inte känna sina tår är inte roligt. Och då sover jag med tjocka strumpor på mig. Det var tur att jag hade sovmorgon för jag låg och tryckte under täcket i 45 minuter innan jag lyckades få mig själv att kliva ur sängen.
 
Men idag var jag inte ensam om att gå runt i tjocka tröjor, tjocka strumpor, mössa och halsduk inne i huset i alla fall. Millie frös också så vi satt tillsammans i köket med fötterna på elementet som lyckligtvis startade tidigare idag. Tack och lov! 
 
Bild i repris men ser likadan ut idag
 
//Anna

Glasnevin cementery

Det kanske inte hör till vanligheterna att man väljer att åka till en kyrkogård för lite sightseeing men det gjorde vi i lördags (16/11). Glasnevin är en gammal katolsk kyrkogård som fortfarande används idag. Vi började i den gamla delen och gick igenom hela för att tillslut hamna bland de nyaste gravarna. 
 
Det är sådan stor skillnad mellan de katolska kyrkogårdarna och de protestantiska. Trodde inte det var så stor skillad innan jag åkte dit men det är det. Tänkte skriva några av de skillnader jag såg i punktform.
- Gravarna ligger jättenära varandra och det finns i stort sett ingen gräsmatta alls utan marken består nästan enbart av gravar. Man fick hålla sig på gångarna.
- Många gravar hade små helgonstatyer, blommor, ljus, radband och stenskyltar med inristningar på bla. i form av böcker och hjärtan. På barngravar fanns det även leksaker, ballonger och vindsnurror. Såg även gravar med halloweenpynt. De var med andra ord ganska fulla med saker.
- Gravkammare
- Bilder på de personer som låg begravda i graven satt på många gravstenar som var från ca.70-talet och frammåt.
- Så extremt mycket barngravar!
- För att spara plats hade man gjort "massgravar" för barn.
- Oorganiserat och inte särskilt välskött
- Minnestavlor (typ som våran minneslund fast detta var stora väggar med plattor där namn osv var inristat på)
 
Gravar från mitten av 1800-talet 
 
 
Delen av kyrkogården som såg värst ut vs den delen av kyrkogården som såg lite bättre ut
 
 
 
Pyntad grav
 
 
"Massgravarna" för barn, ca. 25st i varje och alla var födda i år
 
//Anna

Barn som ignorerar

Jag är så trött på barnen just nu (eller kanske borde skriva Isaac). Han totalt ignorerar mig hela tiden och ju mer jag tjatar ju mer döv blir han. Precis som en skänkeldöv häst. Jag har inte snackat med mamman denna veckan men gjorde det förra veckan och det ända hon gjorde var att rycka på axlarna. Det gör mig så irriterad att de accepterar det här beteendet från honom. Jag vet att pappan inte tolererar det men han är typ aldrig hemma längre pga nytt jobb.
 
Barnen har lärt sig för länge sedan att de kan göra precis vad de vill för jag kan ändå inte göra något. Jag har kommit in i den fasen nu att jag inte orkar längre. Och framförallt jag bryr mig inte. Jag orkar inte bråka konstant med barnen längre och har de inte gjort saker som föräldrarna vill att de ska göra så känner jag att det inte är mitt fel. Jag har försökt med alla knep jag kan komma på för att få dem att göra som jag vill. Väljer föräldrarna att inte stå bakom mig i detta så får de ta konsekvenserna själva. När det gäller denna biten så är jag så sjukt glad att jag bara har lite mindre än 4 veckor kvar. 
 
Jag vill inte spendera sista tiden här med att bråka och vara irriterad, arg, ledsen och besviken på barnen. 
 
Jag hoppas för den nya au pairens skull att föräldrarna ser detta beteendet över jullovet och gör något åt det. 
 
Ljust nu längtar jag hem till snö och vinter och jul såklart
 
//Anna

Små ögonblick från varje stund - del 1

Jag har så otroligt många bilder från mina resor som bara ligger på min hårddisk och som jag knappt ens har tittat på. Det känns väldigt synd eftersom det är så många härliga minnen som kommer med dem och förstås en hel del ögongodis. Nu är det snart endast 4 veckor kvar så tänkte göra en liten serie. Varje lördag tills jag åker hem kommer jag lägga upp ett inlägg med bilder som jag inte visat upp i bloggen än.
 
Första resan till Belfast
 
Första resan till Belfast, Belfast castle
 
Kilkenny
 
Powerscourt garden
//Anna

Tips: Jämför!

Söker man privat så får man den underbara möjligheten att jämföra olika familjer. Skriv ner i ett block, worddokument, google drive eller vart som helst alla dina frågor du har och checka av varje fråga du ställt till de olika familjerna. 
 
Det är lätt att man tar första bästa och det kanske inte blir den bästa familjen att spendera ett år tillsammans med. Jämför du så kanske du hittar den där absolut perfekta familjen. Jag jämförde inte tillräckligt många familjer känner jag nu såhär i efterhand. Jag hade säkert hittat en mycket bättre familj om jag hade gett det lite mer tid. 
 
Och nu till en bit som kanske inte är lika rolig men som är viktig att veta om. 
Det finns folk som vill lura en och utnyttja en på aupairworld. Folk som är ute efter pengar osv. Var försiktiga! Du ska aldrig behöva ge några pengar. Låter familjen för bra för att vara sann så är det oftast så att det inte är sant heller.
 
På facebook finns en hel del lokala au pairsidor där man kan hitta familjer som söker au pair men de tipsar även om familjer som inte är riktiga eller som är riktigt dåliga. Vet du exakt vart du vill åka så kolla runt på facebook. Där kan du hitta mycket information.

Dagarna med familjen

Det här inlägget kommer väldigt långt efter, jag vet. Tog tyvärr väldigt få bilder så har inte så himla många att bjuda på, fick till och med låna från mamma.
 
Mötte upp familjen på söndagen på flygplatsen (en liten överaskning då jag ljög lite och sa att jag inte kunde komma dit i tid). Det var så himla kul att träffa dem igen. Det var en antal veckor sedan sist om man säger så. 
Saker som jag prickade av på min måste göra lista blev faktiskt en hel del. Det som också var så bra var att jag inte behövde betala någonting själv så det blev en hel del sparade pengar.
 
- Åkte med en citysightseeing-buss och fick på så vis reda på lite historia och andra intressanta saker. Och givetvis hisorierna bakom alla statyer som man går förbi hela tiden men inte har en aning om vad de föreställer eller vem det är.
- Besökte Guinness storehouse, Kilmainham gaol, St.Patricks cathedral
- Åt på The Italian corner och på en pubb som faktiskt hade riktigt god mat
- Testade Irish coffee
- Fick bevittna mitt livs första marathon
 
Det var några få väldigt trevliga dagar och det var roligt att visa dem lite av mitt liv här. Som tur var så var det inte så jobbigt att säga hejdå som jag trodde att det skulle bli. Men det berodde nog på att jag visste att jag snart kommer se dem igen. Exakt 5 veckor kvar nu.
 
 
Vyer över Dublin från Guinness storehouse's glasbar
 
 
 
 
 
 
Kilmainham gaol och en bild från Marathonet (nästan vid starten)
 
//Anna

En helg att glömma?

Det är nog lättare att skriva de saker som gick enligt planerna i helgen. Oturen slog till igen helt enkelt. 
 
- Åkte in till stan på kvällen för att gå ut tillsammans med Linnea. När vi precis ska gå in på första pubben inser jag att jag glömt ID-kortet. Så hela kvällen gick helt enkelt ut på att lyckas komma in på ställen utan att visa ID. Vi hade tur och lyckades ta oss in på alla de ställen vi gick till. 
- På första ställen halkar jag dock på golvet och spillar typ halva min drink över en tjej som råkade sitta väldigt olyckligt till. Detta förstörde i stort sett hela kvällen då jag fick väldigt dåligt samvete över detta och inte kunde släppa det.
 
- Söndag.. ny dag ny chans tänkte jag. Allt gick bra tills precis efter bion var slut. Vi var och såg Gravity och när vi står i rulltrappan påväg ner till första våningen inser jag att jag glömt min mobil i salongen. Hade lagt den i mitt knä och helt enkelt glömt det eftersom jag bara reste mig och gick. Fick följa med en som jobbade där tillbaka till salongen där en ny film snart var påväg att börja. Men vi fick tag på den innan allt folk hann storma in. 
 
Så även fast jag hade en väldigt trevlig helg så vill jag nog helst bara lägga den bakom mig. Det är nog bäst så. Annars kommer jag älta detta i all evighet. 
 
//Anna
 
 

Veckan snart slut

Torsdag över och nu har jag bara 2 jobbtimmar kvar denna veckan då jag enbart har morgonen imorgon. SÅ HIMLA SKÖNT! 
 
Barnen har varit väldigt lata denna veckan. Det har varit mycket "Anna kan du hämta detta" och "Anna kan du göra detta". Säger nej för det mesta nu men i början var jag lite dålig på det. Isaac kallar mig elak och sämsta au pairen så fort jag säger att jag inte tänker hämta något åt honom. Själv sitter han kanske och tittar på tv eller har all tid i världen att göra det efter han har gjort klart det han gör just då. Men nää, då är jag jätteelak som inte serverar honom precis vad han vill ha. Millie blir mäst tjurig och fräser åt mig när jag gör minsta lilla fel i hennes ögon efter det att jag sagt nej. Det är sjukt irriterande men det är bara att inte lyssna. 
Att höra att man är elak dagligen är kanske ingen hit med som tur är så vet jag att elak är det sista jag är.
 
Idag kom första hagelskuren för säsongen. Som tur var satt vi alla inomhus och gjorde läxorna så slapp att vara ute i det vädret. Det är så fruktansvärt kallt inomhus nu och jag vaknar med fullkomligt iskalla fingrar, tår och huvud. Tyvärr tinar de inte under dagen då det är precis lika kallt då. Vill hem till Sverige och ett varmt hus..
 
Min mycket snygga outfit denna kväll
 
//Anna

Tips: Vad ska man fråga?

Ju mer du frågar desto bättre.
 
Det är verkligen något jag märkt efter att jag kom hit. Det var så otroligt mycket min värdfamilj inte berättade. Ju mer frågor du ställer desto större chans är det att du får en rätt bild av hur din värdfamilj och barnen är. Och såklart hur ditt liv kommer se ut. 
 
Mitt tips är att fråga många smala frågor. På så vis är det svårare för familjerna att undvika att svara på vissa saker. Min värdfamilj tex. höll undan hur mycket städ det egentligen var. Hade jag frågat mer specifikt om vad som ingick i mina städrutiner så hade jag säkert fått en bättre bild. Inte trodde jag att jag skulle behöva lägga 2h på ren städning varje dag när jag åkte hit. 
 
För att hitta den perfekta värdfamiljen för dig så är det viktig att du har funderat lite kring vilken person du vill vara i deras familj. Är det väldigt viktigt för dig att du verkligen känner dig som en del utav familj eller vill du ha lite mer privatliv? En bra grej är att titta på din egen familj. Vad i er vardag kommer du sakna mest och skulle det göra dig tryggare om din värdfamilj värderade dessa saker också?
 
Jag upptäckte många sådana där vardagssaker som jag hemma inte reflekterade över men som jag verkligen märker att jag saknar. För min familj har det alltid varit väldigt viktigt att vi äter middag tillsammans varje kväll. (Något jag tyckte var jättejobbigt som liten då jag gärna ville se klart på mitt tvprogram.) Min värdfamilj däremot äter aldrig tillsammans. Barnen äter i lekrummet framför tvn, mamman äter inte middag och pappan äter i vardagsrummet när han kommer hem från gymmet. Jag får antingen sitta själv i köket och äta eller så tar de min tallrik upp till mitt rum så jag får äta där. På helgerna lagar de inte ens middag utan alla får göra sin egen mat.
 
Skulle jag åka iväg igen så skulle definitivt fråga om de äter tillsammans. För det är något jag värderar och som jag känner att jag inte mår bra av om det utesluts. 
 
//Anna

Flygresa bokad!

Har äntligen bokat flygbiljett hem!! 16 december lyfter mitt plan från Dublin.
 
//Anna

Mysig helg

Hade en väldigt mysig helg med en hel del tittande i butiker. Halloweensakerna slängdes ut fortare än man kunde blinka och julpyntet har tagit över. Julbelysningen är påväg upp över Dublins gator och vintern gör sig påmind då kylan har slagit till. Vid 9 imorse så var gräset fortfarande vitt och isen täckte bilrutorna. Känner mig ganska redo för vinter och jul. Jag hoppas jag kommer i lika mycket julstämning här som jag brukar göra hemma. Men det tror jag nog även fast snön säkerligen kommer hålla sig borta.
 
Idag börjar en ny vecka som jag hoppas blir bra. Ska försöka att verkligen njuta av min sista tid här med barnen och försöka få så mycket tid över som möjligt att leka med dem. Har varit ganska dålig på det innan då jag bara har barnen 2,5h på eftermiddagen. Det blir lätt att man fyller tiden med städ, disk och tvätt.
 
Bild över Dublin från Guinness storehouse som jag besökte med familjen

//Anna
 

November november

Då har hela oktober också gott och november tar över. Herregud vad tiden går fort! Detta blir sista hela månaden för mig här på Irland. Samtidigt som jag kommer sakna Dublin så ska det bli så sjukt skönt att komma hem. Jag känner mig väldigt klar med jobbet som au pair men det kan nog bero på att jag inte har världens bästa värdfamilj heller. 
 
Igår så mötte jag upp Madde och vi sprang runt i butiker och letade julklappar och skor till henne. Jag hittade en julklapp till barnen så nu har jag bara en liten present kvar till dem och så är det klart. Dock har jag alla andra julklappar kvar. Lite avis på Madde som bara har en.
 
Mot kvällen mötte vi upp Linnea och åt burritos som typ har blivit vår standardmat här. Efter det gick jag och Linnea och såg andra Thorfilmen. Så sjuukt mycket bättre än ettan och så var den väldigt rolig också. Hadde inte direkt förväntat mig att se Stellan Skarsgård springa naken vid Stonehenge. Men det var ganska underhållande.
 
 
//Anna